MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Stilguide fr mn arrow Ytterplagg
Ytterplagg

 

ImageYtterrock / Trenchcoat
En klassisk och stilig rock som passar i de flesta sammanhang.
Engelska arméofficerare använde trenchen under första världskriget för att inte bli blöta i skyttegravarna och det är därifrån den fått sitt namn. Axelklaffarna och metallringarna var till för att fästa utrustning och vapen vid. Extra kragar, skärp och slejfar hjälpte till att hålla vind och regn ute. Från början tillverkades den i tätt gabardintyg, idag är täta så kallade vindpopliner, mikrofibervävar och andra regntåliga high tech-material minst lika vanliga.

Image
Chesterfieldrock
Vid förra sekelskiftet och än idag är Chesterfieldrocken den mest klassiska och mest dressade ytterrocken. Den är enkelknäppt med dolda knappar, lätt insvängd i midjan och försedd med biljettficka. Chesterfieldrocken är det mest lämpliga plagget på väg till smokingtillställningen. För resor och mer påfrestande förhållanden är den mindre lämplig.

Image
Skepparkavaj
Ett ledigt men ändå stiligt alternativ.
Egentligen varken en rock, kavaj eller jacka. Med sin raka skärning och sina spetsiga slag är skepparkavajen anfader till såväl ytterrocken som blazern. Den marinblå färgen och de ankarprydda knapparna är inte obligatoriskt längre. Idag har skepparkavajen införlivats i den moderna avspända garderoben och finns i en mängd varianter.

ImageSkinnjacka
Den svarta mc-jackan i skinn (även kallad skinnpaj) har sedan 50-talet symboliserat ungdom och revolt. Omlottknäppningen, de kraftiga dragkedjorna och tryckknapparna i metall har alla sin speciella funktion. Den nervikbara skärpdelen bak var från början till för att skydda njurarna vid färd.

 

 
Loading...