MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Tvättråd
Tvättråd

Det är viktigt att läsa doseringsanvisningarna på tvättmedlen så att du inte tar för mycket. Ta reda på om ditt vatten är mjukt, medel eller hårt. Det varierar beroende på var i landet du bor, de flesta områden i Sverige har mjukt vatten. Tvätta i rätt temperatur och fyll tvättmaskinen. De flesta plagg går att tvätta i 40 grader, även om det står lägre temperatur i plagget.

 Image

Undvik gärna att köpa plagg som kräver speciella temperaturer eller annan specialtvätt, det spar du både pengar, tid och sinnesfrid på i längden. Handdukar, lakan, örngott och de flesta underkläder tvättas i 60 grader i normalfallet, tvätta lakan och handdukar i 95 grader vid svår smuts.

Skötselmärkning
Alla textilier ska vara försedda med skötselråd. Men om det skulle saknas, fråga säljaren vilken tvättmetod som är lämpligast. Be att få informationen skriftligt, så att du kan visa vilka råd du har fått, om något går galet. Fråga också efter skötselråd när du köper metervaror i tygaffärer.

Image

Skötselråden ska ha svensk text eller symboler. Siffrorna i baljan visar vid vilken högsta temperatur kläderna kan tvättas. Det är viktigt att man åtminstone vid första tvätten håller den angivna temperaturen för att färgen ska stabiliseras. Bomullstextilier blir inte alltid rena om de alltid tvättas i 40 grader och kan därför behövas tvättas med högre temperatur ibland.

Sortera tvätten
Sortera tvätten efter lämplig tvättemperatur. Sortera också efter färg: starkt färgade för sig och ljust färgade och vita plagg för sig.


Tvättekonomi
Du sparar både vatten och energi genom att inte använda förtvättprogrammet. Det är bara hårt smutsad tvätt som behöver förtvättas. Genom att använda lågtemperaturtvättmedel kan du också sänka tvättkostnaden genom att det går att tvätta i lägre temperatur. Vittvätt kan vanligtvis tvättas i 60 grader i stället för 95 grader.

I menyn till vänster finns mer infromation.

 
Loading...