MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Vett & Etikett arrow Toastmaster
Toastmaster

Toastmaster är ett låneord från engelskan som egentligen är en sammansättning av två ord, "toast" som betyder skål och "master" som betyder mästare, alltså "skålmästare".

Toastmaster är något som kan finnas på en lite större middag. Toastmasterns uppgift under en middag är att i vissa fall utbringa skålar, ansvara för när tal och aktiviteter under middagen ska hållas samt att introducera talarna. Det är då brukligt att informera om vem talaren är och vilken relation talaren har till värden/värdinnan. Toastmastern fungerar alltså som en ordningsman och lekledare och styr även när det är dags för eventuella sånger.

Det är även toastmasterns uppgift att se till att talen inte avbryter serveringen eller till exempel stör gästerna när de nyss blivit serverade varmrätten. Att framföra eventuella telegram eller andra hälsningar är även det toastmasterns ansvar.

För att kunna hålla ordning på vilka som ska hålla tal har toastmastern ofta en talarlista. Det är inte god ton att uppmana folk att hålla tal eller skicka runt en lista så folk kan skriva upp sig. En bra toastmaster presenterar sig vid middagens början och informerar då om att man ska anmäla sig till honom eller henne om man önskar hålla tal under middagen. Det är toastmastern som bestämmer i vilken ordning talen ska hållas men önskemål kan man såklart lämna. 

Toastmasterfunktionen är framför allt till för de större festerna, ha inte en toastmaster och talarlista till den privata middagen hemma. 

 
Loading...