MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Städtips arrow Städutrustning
Städutrustning

Städningen blir betydligt enklare om man har rätt utrustning. Här är en grundlista som alla städskåp bör innehålla:

Image 

Dammsugare
Undvik gärna att köpa de allra billigaste dammsugarna som säljs på elektronik-kedjor och liknande. En dammsugare ska hålla i många år och helst vara både tyst och ha stark sugförmåga. Här är utrycket "man får vad man betalar för" verkligen passande. Det kan till och med bli dyrare i längden att köpa de billigaste dammsugarna än en lite dyrare då de ofta inte håller lika länge och suger sämre. Det är inte bara den angivna motorstyrkan som avgör hur bra den suger upp dammet, det är även viktigt att se hur bra den är tillverkad.
Image 
Rör och slang med dålig passform i skarvarna gör att mycket luft sugs in även där och sugförmågan i munstycket sjunker då rejält. Det finns även olika sorters filter i dammsugare, även sådana som är speciellt framtagna för allergiker.

 

Image Skurborste & Diskborstar
För att avlägsna hårt fastsittande eller ingrodd smuts används en skurborste. De finns i både trä och plast och med skaft. Skurborstar används tillsammans med vatten och rengöringsmedel på de flesta ställen där smutsen har satt sig, badrum, golv och kök. Använd gärna olika borstar för olika rum.
Diskborstar är mycket praktiska till diverse rengöring och kan användas för att rengöra tvättställ, kranar, duschar, städredskap, golvbrunnar osv. Ta tag i själva borsten om du tycker det är jobbigt att hålla i handtaget. Handen och handleden belastas då mindre samtidigt som borsten får större mekanisk kraft, och mindre vatten stänks omkring. Använd aldrig samma diskborste till disken och skurning. 

Hink och golvmopp
Används för rengöring av golv. Mikrofibermopp rekommenderas. Traditionella golvmoppar gör sällan mycket mer än att röra runt det mesta av smutsen på golvet. De har inte den statiska och kapillära effekt som finns hos mikrofiber och som suger upp vätska, smuts och bakterier.  Ha gärna en torrmopp och en våtmopp. Se "Golvrengöring" i menyn för mer information.

Minst två dammtrasor
För damning och allmän rengöring. Mikrofiberdukar kan användas på alla ytor, till exempel fönster, hyllor, diskbänk och toalettstol. Välj olika färger, exempelvis gula för badrummet, blå för köket och röda för övriga hemmet. Blanda dem inte.
Tvätta mikrofiberdukarna med jämna mellanrum. En trasa som inte tvättas kan bli full med bakterier och kan sprida smuts snarare än att ta bort den. Rengör trasor och moppar i mikrofiber ofta genom att koka dem på spisen eller maskintvätta dem i 60 grader. Använd inte sköljmedel. Går fint att torktumla.
 
Dammvippa
Image
Perfekt för att damma lampor, persienner och andra svåråtkomliga ställen. Drar till sig damm genom statisk elektricitet. Skaka ur den utomhus ofta och fluffa upp den så den återfår sin statiska elektricitet.
  
Rengöringsmedel
Finns i mängder av varianter och alla prislägen. Oftast räcker det att ha ett allrengöringsmedel för större delen av bostaden, ett anpassat för badrummet och ett toalettrengöringsmedel. Ett miljövänligt alternativ som kan användas till det mesta är gammal hederlig såpa.

Fönsterputs & Fönsterskrapa
För putsning av fönster, glasytor och speglar. Till normalsmutsiga fönster räcker det oftast med diskmedel och vatten. Investera gärna några kronor extra i en bra fönsterskrapa och byt den när gummit börjar bli hårt. En fönsterskrapa ska ha skarpa kanter på gummit.

Stålull
Används för att rengöra riktigt svårt nedsmutsade ytor som spis och ugn.

 
Loading...