MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Stilguide fr mn arrow Slips och fluga
Slips & fluga

Det finns mängder med olika slipsknutar i varierande svårighetsgrad. Här visas två vanliga, snygga och relativt enkla varianter.

 
ImageFour in hand
Namnet lär ha kommit från den hästskjuts där männen på taket brukade knyta sin slips på detta vis för att undvika att den fladdrade under färden.
ImageHalf Windsor
Windsorknuten har fått sitt namn av hertingen av Windsor även om denne förnekat att han skulle ha uppfunnit knuten.

Four in hand
Image

Half Windsor
Image

 

Ta väl hand om dina slipsar. Knyt därför alltid upp slipsknuten efter att du använt den. Dra heller inte åt slipsknuten för hårt, det sliter på textilen.

Förvara slipsen antingen hängd eller rullad. Om du vill ha den hängd finns det ställningar som kan sättas upp på insidan av garderobsdörren. Föredrar du att förvara slipsen rullad, rulla den då dubbelvikt från mitten och förvara i en låda.

En skrynklig slips bör EJ strykas utan hängs istället i ett fuktigt rum, förslagsvis i badrummet. Absolut förbjudet är det att tvätta din slips i tvättmaskinen. En slips som tvättats i maskin är inte längre någon slips.

 

Fluga

Den korrekta benämningen är rosett, fluga är ursprungligen talspråk men används mer generellt idag. Flugor används idag främst som en del i serviceyrkens uniformer. Dock anses det av visssa att flugan är överlägsen slipsen då flugan inte är i vägen.

ImageFlugan finns med både raka och spetsiga ändar och båda kan bäras vid alla tillfällen.

Flugan används främst till frack (vit) och till smoking (svart). Använder du maggördel till smokingen skall flugan vara i matchande färg.

 

Så här knyter du en fluga:
Image

 ImageEn korrekt knuten fluga bör i färdigt skick hålla sig innanför kragbredden. 

 

 
Loading...