MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Skovård
Skovård

Hur ska man vårda sina skor för att de ska hålla längre?
Här får du några tips av Mamma. Lite mer utförliga råd kan du få hos din närmaste skomakare.

Ett skovårdskit är en bra investering för dina skor och är inte speciellt dyrt. Välj ett som innehåller borstar och skokräm för både mörka och ljusa skor.

Image

Även en svamp för snabbputsningar är bra att ha för att fräscha upp skorna när man har bråttom. De går dock inte att jämföra med en riktig skoputsning i det långa loppet. Svamparna kommer i alla möjliga storlekar och färger.

Image

 

Korta tips:

 1. Rengör dina skor
 2. Impregnera skorna
 3. Putsa skorna med skokräm
 4. Använd skohorn
 5. Använd skoblock
 6. Torka alltid skorna i rumstemperatur
 7. Om skorna går sönder: låt en skomakare reparera dem. Nästan allt går att laga!

 

Allmänna skovårdsråd

Först och främst: Skinn är ett levande material, är den torr så spricker den.

För att skorna ska hålla sig hela och fräscha finns några grundregler:

 • Håll skorna rena och putsade.
 • När du tar på dig skorna - använd gärna ett skohorn för att bakkappan ska hålla längre.
 • När du tar av dig skorna - knyt upp skosnörena och lossa spännen och kardborrband, använd gärna stövelknekt eller händerna. Om du trampar ner bakkappan på skon är risken stor att de går sönder.
 • När du inte använder skorna, använd då gärna skoblock för att hålla formen på skorna.
 • Låt gärna skorna vila varannan dag, det behövs för att torka ur dem. Alla människor har fotsvett och svettas i snitt 5 cl per dag. Om skorna har blivit blöta, torka dem i rumstemperatur, annars spricker de lätt.


Nya skor:
Ofta är bara nya skor blankpolerade och behöver en putsning med skokräm och impregnering redan innan du börjar använda dem. Tyvärr är sulor och klackar ofta av dåligt material. Låt din skomakare sätta på material av högre kvalitè och med bättre slitstyrka!

Rengöring

Borsta bort smuts. Om det behövs, tvätta skorna med lädertvål. Var försiktig när du blöter skon så att du inte blöter dem för mycket. Ofta räcker det med en fuktig trasa som du tvättar av skon med. Med en gammal tandborste kommer du lätt åt vid sulkanten.

När skorna är rengjord ska du impregnera dem och putsa dem. Nedan kan du se hur olika material ska behandlas.

Skinnskor

Skokräm är det bästa att använda på skinnskor. Tänk på att använda rätt nyans på skokrämen. Rengör först skon, stryk på ett jämnt och tunt lager av skokräm.

Image 

Låt skokrämen torka ett par minuter och putsa skon med en borste eller en trasa.

Image 

För att få upp lite extra glans på skon kan du efterputsa med ett par gamla nylonstrumpbyxor eller en ren tygtrasa. Grövre skinnskor är bra att först fetta in och sedan putsa med skokräm.

Image


   
Mockaskor

Mocka är ett känsligt material så det gäller att vara försiktig. För att rengöra mockan använder du en mockaborste. Om det har blivit en fläck på mockan kan du "sudda" bort fläcken med ett "mockagum". När mockan är rengjord använder du en mockaspray för att fräscha upp mockan.

Image

 

Nubuckskor

Nubuck är som mockan ett något känsligare material. För att impregnera nubuck använder du en impregneringsspray. Det går att fetta in nubuck, men nyansen blir då mörkare.

   
Syntetskor

Syntetmaterial ska inte impregneras. Dels på grund av att materialet kanske inte tål de kemiska preparaten dels på grund av att det inte behövs.

Saltfläckar


Om det har blivit saltfläckar/ränder på skorna arbetar du in vanligt vatten med ett par droppar citron i, eller ett specialmedel mot saltfläckar, i fläcken, använd en trasa eller en svamp. Massera skinnet försiktigt för att avlägsna saltfläcken uppifrån ovanlädret och ned mot sulan. När fläcken är borta torkas skorna i rumstemperatur. Efterbehandla med skokräm och impregnering. Om du inte tar bort saltfläckarna torkar de ut skinnet och skorna spricker.

Sommar och vinterförvaring

Skor som är rena, insmorda och uppspända med lagom stora skoblock, håller sig i gott skick. Till stövlar finns det speciella stövelhängare som förhindrar att Dina stövlar ligger och "skräpar" på golvet.

 
Loading...