MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Klädvård arrow Olika material
Skötselråd för olika material

Bomull
Det är viktigt att plagget vänds ut och in vid tvätt och att du inte använder för mycket tvättmedel. Om du överdoserar kommer färgen att blekas och plagget slitas onödigt mycket. Tvätta inte grova bomullströjor för ofta.  Vita plagg kan bli solkiga efter ett tag. Om plagget innehåller elastan skall du undvika att bleka det, eftersom det då lätt kan missfärgas.

Elastan/lycra

Var som alltid noga med att följa det rekommenderade skötselrådet för plagget. Om det tvättas, torkas eller stryks i högre temperatur än vad som anges kan det sluta med att trådarna smälter. Då känns plagget större efter som det förlorar sin elasticitet

Denim
Följ tvättråden i plagget. Se till att alltid  tvätta jeansen ut och in och första gången ska jeansen tvättas separat. Ett problem med denim är att färgen kanske slits i ränder. Här är tre sätt att motverka det: Överdosera inte tvättmedlet, packa inte tvättmaskinen för hårt och låt inte plagget ligga fuktigt i maskinen. Vänd också jeansen tillbaka till sin rätsida när du torkar dem, annars kan färgen blekas i vecken. Att det ändå blir ränder behöver inte bero på att du gjort något fel. Att denim avger färg, och ibland gör det ojämnt, är en del av dess karaktär.

Silke
Silke är känsligt för solljus och kan bli sprött och blekt om det utsätts för allt för mycket av den varan. Förvara alltså dina silkeskläder mörkt och inte så varmt.


Ull
När ett ullplagg nöts eller tvättas kan ändarna gnuggas ihop och noppor bildas. Om du vill ta bort nopporna direkt är det bästa sättet att ta bort dem för hand. Du kan också pröva en noppmaskin. När du handtvättar ull, tänk då på att inte tvätta för hårt eller varmt. Då packas nämligen plagget ihop och blir mindre. Skölj plagget ordentligt, rulla in det i en handduk och krama ur vattnet. Ull ska alltid plantorkas. Kom ihåg att du inte behöver vattentvätta jämt, utan ofta räcker det med att vädra och låta plagget vila.

Linne
För linnet är det bästa att använda tvättmedel utan optiska vitmedel. Sådana tvättmedel i kombination med solljus kan bleka dina linneplagg. Tänk också på att linne kan krympa i höga temperaturer.

Viskos
Viskos kan krympa efter tvätt. I blött tillstånd är plagget hårt och stelt och kan faktiskt spricka om man försöker dra ut det. Så gör inte det. Låt i stället plagget plantorka och stryk sedan ut det. Vänd plagget ut och in och sträck och stryk i den riktning som du vill skall bli större.

Skinn
Det typiska kännetecknet för skinn är små defekter, små färgskiftningar och ränder. Man kan helt enkelt inte färga skinn så att det håller för evigt. Säkraste sättet att få skinn att fortsätta se snyggt ut är att låta en skinnspecialist ta hand om plagget.

Ska du ta bort en fläck så använd bara en vattenfuktad trasa. Kemikalier är inte bra, de kan skada plagget och förstöra ytan.

Mocka

Om det regnar så finns det egentligen bara en lösning. Byt kläder. Impregnera ändå dina nya mockakläder med skyddsmedel och undvik dåligt väder så gott det går. Kom ihåg att mocka lätt kan färga av sig om det är fuktigt. Om du skall ta bort en fläck, använd en trasa som du doppat i vatten. Låt torka och borsta sedan upp med en mockaborste.

 
Loading...