MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Städtips arrow Köket
Kök

Ett rent och fint kök är guld värt, städar du lite varje vecka behöver det inte bli så jobbigt. Gör till vana att dammsuga och våttorka golvet när det behövs. Torka alla arbetsytor och rengör spisen och mikron. Ha en fräsh disktrasa, byt eller tvätta den ofta.

Diskbänk
Diskbänken torkar du enklast av med vatten och diskmedelslösning. Använd inte skurnylon eller stålull eftersom det repar ytan. Kranar och område runt omkring görs enkelt rent med hjälp av diskborsten.

Spis
Tvätta spisen med vatten och diskmedel. Använd stålull för att ta bort fläckar på själva plattorna. Använd inte stålull på emaljen, om du gör det blir den skadad. Gör rent med diskborste eller skurborste runt omkring plattorna. Vid storstädning behöver man göra rent även bakom spisen, de flesta spisar går att dra fram.

Kyl och frys
Ljummet vatten och diskmedel räcker gott när du frostar av frysen, använd en mjuk svamp eller en trasa. Torka torrt efteråt så undviker du isbildning. Frosta av frysen då det är mycket is i den, en avfrostad frys både rymmer mer och drar mindre energi. Avfrostning är enkelt, stäng av frysen, ställ ett stort kärl under avrinningstappen där smältvattnet rinner ut och låt dörren stå öppen i några timmar. Torka av ytorna och sätt på igen.

Ugn
Diskmedel räcker oftast för att ta bort både fett och matrester i ugnen. Hårdare beläggningar måste man använda starkare rengöringsmedel för. Följ bruksanvisningen för spisen eller rådgör med en fackhandlare om du är osäker. Om du hyr lägenheten kan du troligtvis även få råd av din hyresvärd.

Köksfläkt
Köksfläkten och dess kåpa är stora fettsamlare från matlagningen. De behöver rengöras ofta för att fungera korrekt. Oftast räcker det med varmt vatten och diskmedel. Många moderna fläktar har även ett fettfilter som ska tas loss och rengöras. En gång i månaden är lagom om du använder köket dagligen. Rengör genom att spola varmt vatten genom filtret och använd även diskmedel om det är mycket smutsigt.

Storstädning

  • Torka skåpen både in- och utvändigt. Torka även ovanpå och glöm inte saker som står ovanför spisen, de samlar fett och damm.
  • Torka alla arbetsytor, även kakel på väggen bakom.
  • Rengör spis och ugn, även bakom spisen.
  • Rengör spisfläkten och diska fettfiltret.
  • Frosta av frysen och torka ur kyl och frys och micro.
  • Dammsug och våttorka golvet. Glöm inte att dammsuga bakom kylskåpet ibland. Inte nog med dammet försvinner, din elkostnad blir också lägre.
  • Torka alla lister, i köket samlas mycket fett uppe vid taklisten.

Tips för kaffedrickaren
Även en kaffebryggare behöver rengöras och kalkas av regelbundet. Två olika varianter är;

  • 1dl ättika (24%) och 6dl vatten alternativt
  • en påse citronsyra och 0,5l vatten.

Häll blandningen i brygggaren och låt halva lösningen rinna igenom. Låt allt stå i 10 minuter och låt sedan resten rinna igenom. Sedan låter man fyra kannor rent vatten rinna igenom innan bryggaren används på nytt.

 
Loading...