MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Fläckborttagning arrow Knepiga fläckar
Knepiga fläckar

Klister och lim
Badda fläckar av vanligt cellulosabaserat klister, typ Karlssons klister, och kontaktlim med aceton (inte på acetat) och skölj sedan fläcken med varmt vatten. PVA eller fisklim tvättas bort med kallt vatten. Latex tvättas med varmt vatten med tvättmedel och sköljs sedan.

Bläck från kulspetspenna
Badda försiktigt med en trasa  doppad i en vätreperoxidlösning eller t-röd. Skölj eller tvätta i varmt vatten om det är möjligt.

Blod
Badda färska fläckar med en svamp och kallt vatten, klappa torrt med absorberande trasa och använd möbel/mattschampo om det behövs. Fläckar på kläder bearbetas med svamp och kallt saltvatten och maskintvättas senast genast med ett biologiskt tvättmedel. Intorkade blodfläckar är svåra att få bort, men försök lägga plagget i blöt med kristallsoda eller blötläggningsmedel. Fläckar på möbler, inklusive madrasser, baddas med svamp och kallt vatten. Envisa fläckar kan dränkas in med väteperoxid (en del till fyra delar vatten) och några droppar ammoniak.

Tuggummi
Om föremålet är tillräckligt litet kan du lägga det  i frysen, tills gummit blivit sprött och sedan försiktigt bryta och plocka bort det. På större föremål lägger du en iskub mot tuggummit tills det blir hårt. Om något av fläcken finns kvar tas det bort med en lösning av vit vinäger.

Kritmärken
Badda med lacknafta så det feta tas bort. Dränk in fläcken under en timme med en glycerinlösning (en del till två delar vatten) och tvätta sedan med tvättmedel på vanligt sätt.

Filtpenna
Badda fläcken lätt med antingen t-röd eller någon fläcklösare. En bomullsboll är perfekt att använda. Tvätta som vanligt.

Mögel
Tvättbara saker som duschdraperier kan maskintvättas med biologiskt tvättmedel. Vita saker som inte är gjorda av nylon kan rengöras med en blandning av väteperoxid (en del till fyra delar kallt vatten) eller en gröt på borax och vinäger.

Målarfärg (vattenbaserad)
Skrapa bort med svamp så mycket som möjligt medan färgen är våt. Tvätta kläder omedelbart med ett biologiskt tvättmedel. Stoppade möbler bearbetas med svamp och varmt vatten med tvättmedel. Skölj sedan och klappa torrt med hushållspapper.

Målarfärg (oljebaserad)
Oljebaserad färg går ofta inte att få bort helt och hållet och behandlingen riskerar att skada färgen på grundmaterialet. Skrapa bort så mycket som det går, badda med lacknafta och tvätta sedan som vanligt med tvättmedel. Stoppade möbler bearbetas med svamp och varmt vatten med tvättmedel. Skölj och klappa torrt med hushållspapper.

Svett
Färska svettfläckar kan behandlas med en ammoniaklösning, en del till tre delar vatten, skölj sedan. Alternativt kan du badda med citronsaft eller utspädd vit vinäger, en matsked vinäger till två och en halv deciliter vatten, som får sitta kvar i fem minuter. Blötlägg sedan med biologiskt tvättmedel och tvätta på vanligt sätt. Den här sortens fläckar är ibland svåra att få bort. Föremål som inte kan tvättas baddas försiktigt med vinägerlösningen för att ta bort fläcken.

Tjära
På mattor och möbler baddas fläcken med eukalyptusolja och sedan bearbetar du den med svamp och varmt vatten med tvättmedel, eller tvättar bara som vanligt. Du kan oxå försöka gnida in smör och sedan tvätta som vanligt.

Urin
Bearbeta gamla fläckar med en svamp och ammoniaklösning, en matsked till en halv liter kallt vatten, och använd sedan möbel/mattschampoo eller tvätta med biologiskt tvättmedel. Du kan även försöka med svamp och en lösning med vit vinäger, en matsked till en halv liter kallt vatten.

Stearin
Skrapa bort så mycket som möjligt av det som sitter på ytan. Lägg hushållspapper på det som finns kvar av fläcken och stryk med  mellanvarmt strykjärn. Var försiktig så att strykjärnet inte rör vid mattan eller tyget då det lätt uppstår brännmärken. Byt papper och stryk om igen tills stearinet är borta. Färg som sitter kvar kan baddas med färglös sprit före tvätt. Från hårda yter skrapar man så bort så mycket som möjligt med en plastskrapa och rengör eller polerar som vanligt. Om stearinet är på läder kan du använda hårtork för att värma stearinet och sedan torka bort med hushållspapper.

Vin
Om vinfläcken har torkat mjukas den upp med glycerin, en del till två delar vatten, före tvätten. Skölj i varmt vatten och bearbeta sedan fläcken med en boraxlösning, en matsked till en halv liter vatten, tvätta på vanligt sätt.

Choklad
Dränk in fläcken med mineralvatten och tvätta sedan. Alternativt kan du blanda en tesked av något neutralt tvättmedel (ett skonsamt tvättmedel som inte innehåller alkalier eller blekmedel) med två och en halv deciliter ljummet vatten och badda fläcken. Blanda sedan en matsked hushållsammoniak med en deciliter vatten och badda en gång till. Sedan upprepar du steg ett en gång till innan du sköljer med svamp och rent vatten, avsluta med att klappa torrt.

Kaffe
Följ instruktionerna för choklad, men istället för att använda en ammoniaklösning tar du en blandning av en deciliter vinäger och två delar vatten.

Läppstift
Gnid in fläcken med vegetabilisk olja och låt oljan verka under 15 min. Läska upp överflödig olja med hushållspapper. Sedan doppar du en svamp i en lösning på 1 del ammoniak och 2 delar vatten (såvida tyget inte är av siden eller ylle). Skölj grundligt med kallt vatten och vrid ur. Badda det som finns kvar av fläcken med en riklig mängd t-röd på en svamp. Tillsätt ett förtvättmedel och tvätta tvättbara plagg i hett vatten. Läppstift innehåller massor av färgpigment även i minsta partikel så kanske du föredrar att ta plagget till kemtvätt.

Gräs
Badda fläcken med perkloreten  eller t-röd. Använd sedan 1 del ammoniak till 2 delar vatten för att få bort det sista av fläcken. Sköjl i ljummet vatten.

 
Loading...