MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Kavaj

Kavaj- udda plagg eller som del i kostym.

En kostym bör man äga för att använda vid formella tillfällen även om man inte behöver en kostym på arbetet.

ImageEnkelknäppt kavaj 
ImageDubbelknäppt kavaj
ImageHögknäppt kavaj

 

I provrummet:

  • Längden: kavajen bör sluta längs med knogarna vilket innebär att stussen (baken) täcks. Ärmen bör sluta vid tumleden på handen hängande rakt ner. Är ärmarna kortare ser kavajen för liten ut och är ärmarna längre syns inte manschetten.
  • Kragen: skall sluta sig mot nacken och en centimeter av skjortkragen bak skall synas.
  • Rörelsevidden: kavajen skall inte strama när man rör armarna och det skall finnas tillräckligt med tyg över bröst och rygg. Se till att inte kavajen veckar sig vågrätt mellan skuldrorna.

 

ImageEn klassiskt välproportionerad kavaj passar de flesta 
ImageNär en dryg centimeter syns av manschetten är kavajen lagom lång.
ImageKavajkragen skall sluta mot nacken på den välsittande kavajen. En knapp centimeter bör synas av skjortan bak.

 

Tänk på att prova kavajen med skjorta på och att ha den översta kavajknappen knäppt för att se hur den sitter på kroppen.
 

Klassisk kavaj- håll koll på axel och slag.

Axelbredden skall ha rätt proportion till huvudet. Även slagbredden skall vara proportionerlig cirka åtta centimeter brukar vara lagom. Vanligast idag är det nedvinklade kavajslaget.
För ett ledigare intryck är det helt rätt att hålla den nedersta kavajknappen oknäppt.
 
 

Väst
Ett enkelt sätt att skilja sig från mängden och dessutom se väldigt stilig ut är att använda väst. Det är bara till enkelknäppt kostym som väst ser bra ut, till dubbelsidig kostym funkar den inte. Västen brukar vara av samma material som kostymen och kan vara ljusare. Emellertid kan en väst i en annan färg vara svårt att kombinera med en slips eller fluga, risken är att det blir rörigt.

Väst till mörk kostym går utmärkt oavsett modet, men den är aldrig nödvändig för att en kostym ska vara korrekt. Alltid rätt är väst som hör ihop med kostymen, men också sidenväst i annan färg och mönster går bra.

Image
Några centimeter av den välmatchande västen skall synas under kavajen.

 

 
Loading...