MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Städtips arrow Golvrengöring
Golvrengöring

För att få rena och skinande golv krävs oftast inga kemikalier och det är inte alltid nödvändigt att plocka fram dammsugaren.

Torrmoppning
Torrmoppning brukar räcka för att ta bort det dagliga dammet. Använd gärna mikrofibermopp, damm och smutspartiklar hakar fast i mikrofibrerna och virvlar inte omkring på golvet som det kan göra om du använder en sopborste. Torrmoppa i S-rörelser över golvet och passa gärna på att damma av väggar och tak med moppen. Ibland är det dock nödvändigt att plocka fram dammsugaren för att bli av med smutsen eller till och med att tvätta golvet genom våtmoppning.

Våtmoppning
Använd gärna mikrofibermopp eller svepmopp, och ha alltid rent vatten i hinken. Det finns speciella moppar för torrmoppning och våtmoppning, se till att du använder rätt. Byt vattnet ofta, efter varje rum är lagom, annars tar du med dig smutsen till nästa rum. Vid normal smuts behövs inget rengöringsmedel, rent vatten duger fint. 

Image

Var noga med att vrida ur moppen!
Vatten söker sig alltid neråt och går in i golvet om du använder för mycket. Vattnet ska hinna dunsta bort från golvet så du kan gå på det inom två minuter. Är det fortfarande vått efter den tiden använder du för mycket vatten. Ex parkettgolv kan bli förstörda om man använder för mycket vatten. Linoleumgolv är gjort av naturmaterial och kan lukta surt om man använder för mycket vatten. En mikrofibermopp kan användas på alla golvytor eftersom den lämnar minimalt med vatten kvar på golvet. Kom ihåg att även rengöra trösklar och lister med moppen!

Ta reda på vilken sorts golv du har och sköt det enligt instruktionerna.
Använd rengöringsmedel vid rejält smutsigt golv där smutsen satt sig. Häll inte i för mycket medel, följ doseringen. Blir det för mycket medel verkar det sämre och det kan bli kvar en matt eller osynlig hinna av rengöringsmedlet som smutsen sätter sig i. Ett miljövänligare alternativ än de flesta kemiska rengöringsmedlen är vanlig såpa. Såpa kan användas på alla golv och är skonsamt mot t ex parkettgolv. Om du vill ta bort envisa fläckar på golvet kan du blöta fläcken med ren såpa och gnugga med moppen på fläcken tills den försvinner.

 
Loading...