MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Städtips arrow Flyttstädning
Flyttstädning

Flyttstädning är ofta både tråkigt och jobbigt. När man flyttat syns alla ställen som man vid vanlig städning har slarvat med. Ta gott om tid på dig och vädra under tiden du jobbar. Var noga med att följa ev checklista från hyresvärd om sådan finns. Du kan bli skyldig att betala för städning om den inte är ordentligt utförd. Tänk också på att städa eventuella förråd och garage. Om man inte vill städa själv finns det många firmor som erbjuder hjälp för just flyttstädning. Kom ihåg att kontrollera städningen även om du anlitar någon annan att göra den. 

Badrum

  • Putsa speglar och fönster med fönsterputs
  • Rengör noggrant toalett, badkar, dusch och handfat. Använd microfiber och badrumsspray. Var noga med att alla tvålavlagringar i handfat, badkar och dusch tas bort.
  • Toaletten: Spraya med badrumsspray under sitsen, torka med toalettpapper. Spola. Häll WC-rengöring i toalettstolen, låt verka en stund, rengör med toaborste. Spola.
  • Rensa avloppen, ta bort ev hår ur golvbrunnen. Använd miljövänliga rengöringsmedel, följ doseringsanvisningen.

Kök

  • Rengör köksfläkten; plocka ur filtren och diska dem i varmt vatten och såpa.
  • Olja in eventuella träytor för att skydda mot vatten.
  • Torka av alla övriga ytor, väggar och lister med en fuktad och ren hushållsduk.
  • Torka av skåpen invändigt och utvändigt. Glöm inte skåpluckorna!
  • Gör rent spisen och ugnen. Glöm inte att göra rent även bakom spisen. Dra fram den för att komma åt.
  • Avfrosta kyl och frys och torka ur invändigt. Dra fram och rengör bakom, det är en riktig dammfälla. Torka sedan av dörrarna så inga fingeravtryck blir kvar.

Fönster
Rengörs enklast med fönsterputs eller diskmedel i varmt vatten. Börja med utsidan. Använd en trasa eller svamp för att tvätta av fönstret.  Torka av fönsterkanten längst upp med en trasa innan du börjar skrapa bort vattnet. Det är det bästa sättet att slippa ränder. En torr skrapa sätts alltså på torrt glas. Använd sedan fönsterskrapan från sida till sida i svepande rörelser, eller dra rakt uppifrån och ner om det känns enklare. En fönsterskrapa ska ha skarpa kanter på gummit. Var noga med att gummilisten är mjuk. Fönsterskrapor åldras, köp ny då listen börjar bli hård eller du ser sprickor i den. Torka av med ren hushållsduk om nödvändigt. Om fönstret öppnas inåt kan du behöva lägga ut tidningar under fönstret då det kommer att droppa smutsvatten. Glöm inte att öppna fönstret för att rengöra alla glasytor om det är möjligt.
Torka även persiennerna, de samlar mycket damm.

Lampor
Ta ner och gör rent alla lampor om de ska sitta kvar. Torka dem noga innan du sätter upp dem igen.

Maskiner
Tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin bör rengöras. Läs tillverkarens instruktioner. Glöm inte att tömma maskinernas filter och att dra fram och städa bakom.

Element
Städa rent runt elementen. Dammsug bakom med speciellt munstycke eller fäll fram dem och dammsug om det går.

Övriga hemmet
Var noga med att torka av alla ytor som hyllor, karmar, lister, målade väggar, kakel och garderober. Titta även efter smuts på dörrar och vägguttag, här finns ofta fettavtryck från fingrarna.

 
Loading...