MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Boende & Flytt
Flytta hemifrån

Image

När du flyttar hemifrån ökar dina kostnader. Du ska betala för en lägenhet och dessutom är ett litet hushåll dyrare än ett stort eftersom färre delar på de gemensamma utgifterna för telefon, el, möbler, hemförsäkring, tv-licens. Förbered dig på att ha mindre pengar att röra dig med så kan du njuta av att stå på egna ben.
På många håll och särskilt i Stockholm, Göteborg och i universitetsstäderna är det svårt att få tag på en egen bostad. Få kommuner har idag egna bostadsförmedlingar. Du måste i stället ställa dig i kö hos enskilda fastighetsägare och/eller vända dig till privata "yrkesmässiga bostadsförmedlingar". Förmedlare brukar kräva förskott. Maxbelopp de får ta ut är 1 000 kronor för rum och 3 000 kronor för första- eller andrahandskontrakt på lägenhet. Se till att få kvitto på betalningen med förmedlarens för- och efternamn och firmanamn klart läsbara. Om du inte får något rum eller lägenhet via förmedlaren har denne inte rätt till någon ersättning. Nu får även kommunala förmedlingar ta köavgift och många gör också det. Är du intresserad av en studentbostad bör du ställa dig i kö i god tid innan du ska påbörja dina studier. På vissa orter tar det minst ett år att få ett studentrum.

Hyra lägenhet
Får du en lägenhet har du både skyldigheter och rättigheter. Du ska betala hyran i tid, sköta lägenheten och inte störa grannarna. Men hyresvärden får inte utnyttja dig genom att exempelvis låta bli att reparera lägenheten. Prata med dina grannar om något verkar konstigt. Går du med i Hyresgästföreningen kan du få hjälp att förhandla med värden om reparationer till exempel i samband med att han vill höja hyran.
Är hyran för hög kanske du kan hyra ut ett rum eller dela lägenheten med någon. Det har du rätt till utan att begära lov. Undersök också hos Försäkringskassan om du har rätt till bostadsstöd.

Hyra i andra hand
Ska du hyra en lägenhet i andra hand så se till att förstahandshyresgästen har skriftligt tillstånd från fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningens styrelse. Annars kan du bli tvungen att flytta. Du ska också skriva ett kontrakt med den du hyr av om hur länge du ska hyra lägenheten. Den hyrestid ni kommit överens om gäller även om förstahandshyresgästen plötsligt skulle ändra sig. Hyr du möblerat bör ni också göra en gemensam inventarielista över möbler och tillbehör. Då får du vara beredd på att per år betala mellan 5 och 10 procent av inventariernas värde för slitage. Är möblemanget värt 12 000 kronor är det alltså skäligt att betala 100 kronor i månaden. Tycker du att hyran verkar hög jämfört med en likvärdig lägenhet så kan du kontakta hyresnämnden. Anses hyran oskäligt hög kan den du hyr av bli skyldig att betala tillbaka.

Köpa bostadsrätt
Innan du köper en bostadsrätt bör du granska föreningens två, tre senaste årens årsredovisningar. Läs stadgarna. Tala med någon i styrelsen och grannar. Inspektera lägenheten och gemensamma utrymmen. Var noggrann, det går inte att få ersättning för fel och brister som du missat på grund av slarv.
Som bostadsrättshavare är du med och fattar beslut om hur huset ska skötas. Ju mer du och andra engagerar er desto trevligare blir stämningen i huset och ni får lättare att spara på värme och vatten och utföra gemensamt arbete som kan sänka boendekostnaderna.
Som bostadsrättshavare ansvarar du för underhållet av din lägenhet. Till det bör du spara regelbundet även om en del av årsavgiften går in på en s k "inre fond" för din lägenhet. Kolla att din hemförsäkring gäller för just bostadsrätt.

Spara till bostad
Vill du köpa egna hem eller en bostadsrätt måste du spara ihop till en kontantinsats. Hos HSB, Riksbyggen, SBC, banker och enstaka större byggföretag kan du bospara och samtidigt köa för en nyproducerad bostadsrätt.

Betala hemma
När du gått ut gymnasiet har dina föräldrar inte skyldighet att försörja dig längre. Har du regelbundna inkomster är det rimligt att du betalar för dig om du bor hemma.

Möbler och utrustning
Köper du bara nya möbler och utrustning till din lägenhet blir det dyrt. Du kanske får ta med dig något hemifrån? Låna av släkt och vänner? Eller köpa begagnat? Äldre möbler och porslin är ofta både bra och billiga och ger dig ett personligt hem. Skjut upp en del av inköpen. Det är först när du bott i din lägenhet en tid som du vet vad du behöver och vad som fungerar för dig.

 
Loading...