MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Festkläder

På inbjudningskortet till en formell fest står oftast klädseln angiven. Se "På inbjudningskortet" i menyn för att veta vad de olika termerna innebär för klädsel.

Frack är idag sällsynt. Tänk på att jackans skört skall sluta i knävecken och att frackjackan skall bäras med vit väst. Skjortan är vit och har stärkt bröst och krage. Frackrosetten skall vara vit.
Används på bröllop, kungamiddag, bal eller en officiell middag.
Image
Smoking är en säker investering för den som regelbundet inbjuds på finare tillställningar. Klädseln består av en kavaj med sidenslag, matchande byxor med revär, en väst eller maggördel samt vit skjorta och fluga. Smokingbyxan bör ha en hög linning för att kunna täckas av västen eller gördeln. Den vita skjortan är speciell och har stärkt bröst och krage alternativt veckad dekoration. Kragen skall inte vikas ner utan skall sticka upp nästan två centimeter över kavajkragen bak. Flugan behöver inte matcha maggördeln utan kan gärna vara mönstrad. Investera i ett par snygga manschettknappar för att fullända smokingen. Utomlands är smoking vanligt på både operabesök samt vid bröllop.
Image

Frackskjortan med sitt stärkta bröst och krage kan även användas till smoking. Ett mer avspänt alternativ är den speciella smokingskjortan som har en dubbel manschett och en veckdekoration istället för stärkt bröstparti.

Image
Manschettknappar används när du vill vara extra fin. Till smoking och frack bör du alltid använda manschettknappar. Finns i alla prisklasser.  Image

Mörk kostym innebär en mörk kostym i svart, mörkgrå eller blått samt med skjorta och slips. Tänk på att slipsknuten skall vara anpassad till mellanrummet mellan snibbarna på skjortan. Slipsänden skall nå ner till byxlinningen. Sommartid kan kostymen ha ljusare ton.
Används på begravningar (undvik röd slips samt vit som endast är till för de anhöriga), bröllop, cocktailparty, dop.

Kavaj var tidigare samma sak som mörk kostym, idag är kavaj aningen mindre formell. Innebär en udda kavaj, snygga byxor inte för fritidsaktiga, skjorta och slips. Ofta är det helt ok att byta slips och skjorta mot en snygg tröja med polo- eller tenniskrage.
Används på bröllop, disputation, operabesök och är god ton att bära vid restaurangbesök i sällskap med äldre och utomlands.

Övrigt att tänka på:
En gigantisk nyckelknippa förstör ett välklätt intryck. Minimera antalet nycklar.
Mobiltelefonen bör lämnas i garderoben vid middagar och teaterbesök. Alternativt lämnas den avstängd i handväskan till någon kvinna i sällskapet.
En tjock plånbok med klirrande mynt är inte snyggt. Investera istället i en diskret och elegant sedelklämma för dessa tillfällen.

 
Loading...