MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Vett & Etikett arrow Bordsskick
Bordsskick

Bordsskick handlar först och främst om att visa hänsyn mot sina bordsgrannar. Man håller sig till sin plats, viftar inte och sträcker sig aldrig över andra för att nå det man är ute efter. Be istället artigt om  din bordsgranne kan räcka dig saltet eller vad det nu kan tänkas vara.

Herrarna har alltid sin bordsdam till höger och damerna således sin bordsherre till vänster. Det är värdinnans bordsherre som ska tacka för maten å alla gästers vägnar. Detta sker strax innan efterrätten är uppäten och ett kort tack och en skål räcker.

Sitt upprätt på stolen, häng inte på ryggstödet och luta dig inte mot bordet. Inga armbågar på bordet. Händerna håller antingen i besticken eller så vilar du dem mot bordskanten. 

På formella och större middagar börjar man inte äta förrän alla vid samma bord har blivit serverade. Vid mindre middagar väntar man till värden/värdparet börjat äta. Vänta hellre med att börja äta tills efter de andra vid bordet börjat om du är osäker. Börjar du äta för tidigt riskerar du att uppfattas som oartig och ouppfostrad, väntar du lite för länge kan du möjligtvis ses som lite disträ vilket klart är att föredra.
Börja inte dricka av dryckerna innan värden eller värdinnan utbringat välkomstskålen. Självklart dricker man aldrig direkt ur flaskan, även om det är öl- eller läskflaska.

Vatten och kuvertbröd är det tillåtet att ta för sig av under hela middagen (efter att värdinnan sagt varsågod).

Nobba inte en skål. Om du inte vill dricka, för glaset till munnen och blöt läpparna en aning.

Besticken greppar du långt bak (högt upp), det ska vara ett mellanrum mellan dina fingrar och ex knivens blad. Ät i lugn takt och försök bli färdig ungefär samtidigt som de övriga kring bordet. Luta dig inte ner mot tallriken, låt besticken och maten komma till dig.

Ät alltid med bestick. Även smörgåsar ätes med kniv och gaffel om bestick finns utlagda. Även frukt ska ätas med bestick om det är en del av rätterna. Kycklinglår och revbenspjäll kan ätas med händerna endast om det finns en foliebit lindad kring dess ena ände. Annars äts det med kniv och gaffel om inte värdfolket uppmanar till att äta med händerna.

Ibland kan det vara lite svårt att veta vilket bestick som är till vilken rätt. Grundregeln är att man börjar med de bestick som ligger längst ut och går sedan inåt. Om det till exempel är en soppa som bara behöver ett bestick ligger skeden på höger sida. Bestick som ligger ovanför tallriken är till för efterrätten. Den assiett som tillhör dig är placerad till vänster.
Om det finns flera glas använder man dem i tur och ordning från höger. Ibland finns det även ett vattenglas och det står i så fall längst till höger och kan användas under hela måltiden. Vattenglaset brukar skilja sig från de övriga glasen och är ofta betydligt lägre.
Om rätten består av skaldjur finns det ibland en skål till höger om gästens tallrik. Detta är ingen förrättssoppa eller motsvarande utan en skål med ljummet vatten avsedd för att skölja av fingrarna i. Ibland händer det att serveringspersonalen sträcker fram skålen från gästens vänstra sida, gästen doppar då fingrarna lätt i vattnet och torkar sedan av sig på sin egen servett.

Önskar man lägga ifrån sig besticken under middagen eller om man önskar mer mat när man ätit upp placeras besticken, om använder klockan som liknelse, "20 i fyra. När man har ätit klart placeras besticken "20 över fem". Gaffeln läggs med spetsarna nedåt.

Servetten skall ligga i knät under hela middagen. Den skall alltså inte fästas som haklapp innanför kragen. Först när man stiger från bordet placeras den ihopvikt till vänster om tallriken. Lägg den inte på tallriken oavsett om det är en pappers- eller tygservett.

Om du inte gillar maten så lämna den bara kvar diskret på tallriken. Klaga inte och kommentera inte, kommentera heller inte om någon annan lämnar mat kvar på sin tallrik.

Gå inte ifrån bordet under pågående middag, toalettbesök ska göras före man går till bords. Vid långa middagar skall värdparet ha tänkt på pauser för t.ex. toalettbesök och rökning. 

Om olyckan är framme och du råkar spilla något, välta ett vinglas eller något liknande så gör ingen stor sak av det.  Försök istället tona ner det inträffade, torka upp och be om ursäkt. Olyckor råkar alla ut för förr eller senare och ska inte vara något som förstör stämningen. 

 
Loading...