MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Boende & Flytt arrow Boendeformer
Boendeformer

Hyresrätt
Fördelen med att hyra en lägenhet är att du får en bostad utan att behöva hosta upp en massa pengar på ett bräde, vilket många varken klarar av ekonomiskt eller helt enkelt inte vill göra. Dessutom är det den boendeform som unga efterfrågar allra mest idag, eftersom den innebär att man är rätt så flexibel, lätt kan flytta till nya studier, arbeten, partner eller vad det nu kan vara.
Nackdelen är att det är så svårt att få tag i lediga hyresrätter idag, och om du får ett förstahandskontrakt så får du inte ändra hur du vill i lägenheten utan värdens tillåtelse. Har du inte värdens formella godkännande kan det i värsta fall ligga till grund för en vräkning kombinerat med krav på att du återställer den i originalskick innan du flyttar ut.
Bostadshyresgäster har rätt att på egen bekostnad i lägenheten utföra målning, tapetsering och därmed jämförliga åtgärder. Minskar därigenom lägenhetens bruksvärde, har hyresvärden rätt till ersättning för skadan.
En annan dålig sak med att hyra, skulle väl vara att du aldrig kan sälja bostaden, men eftersom du aldrig lagt ut nåt för kontraktet (utöver den brukskostnad du betalat per månad) finns ingen anledning att göra det heller.
På dagens bostadsmarknad med ett stort underskott av bostäder har det vuxit fram en lukrativ marknad för svarta hyreskontrakt vilket är olagligt.

Bostadsrätt
Fördelen med att köpa en bostadsrätt är att man då äger en del av fastigheten. Bostadsrätten kan byggas om, renoveras, målas och ändras på ganska fritt, eftersom det räknas som din egendom.
Det kan också vara en investering, om man spekulerar i att ett visst bostadsområde kommer bli attrakivt i framtiden, och att bostadsrätterna därför kommer öka i värde, eller om man genomför stora renoveringar av lägenheten som höjer värdet. Nackdelen är att det ofta är ganska dyrt, inget de flesta människor klarar utan stora banklån. Dessutom riskerar du att göra en dålig affär om du inte har bra koll på bostadsmarknaden, om bostadsrättsföreningen visar sig ha usel ekonomi eller inte har råd med nödvändiga renoveringar.
Bostadsrättspriserna har tyvärr stigit kraftigt de senaste åren. Anledningen är bland annat bostadsbristen. 

Bo i lokal
Det cirkulerar mycket rykten om möjligheterna att bo i lokal, och få vet vad som gäller. Vår erfarenhet är att det i och för sig inte är omöjligt att få en hyresvärd att gå med på att hyra ut en lokal som bostad. Det förekommer både olagliga och lagliga sådana uthyrningar.
Ska det vara en laglig uthyrning det är frågan om så måste det tydligt framgå på kontraktet att det rör sig om ett permanent boende. Framförallt måste lokalen också vara godkänd som bostad. Det ska värden fixa. Det finns människor som bor olagligt i lokaler. Det är osäkert, otryggt och risken för att åka ut finns alltid där. Om man hyr en lokal i syfte att driva verksamhet, men i själva verket bor där har man begått kontraktsbrott och blir sannolikt vräkt.
Lagstiftningen skiljer sig åt för de olika upplåtelseformerna. En bostad omfattas till exempel av ett regelverk som talar om minsta godtagbara standard, och hyrorna för hyresbostäder baseras på bruksvärdet. Lokalernas regler är annorlunda och hyrorna är marknadsanpassade. 

Hyra svart
Att hyra svart av någon i andrahand, eller tredjehand är mycket vanligt. Det finns personer som utnyttjar den stora bristen på bostäder och hyr ut till ockerhyror utan kontrakt.
De som bor utan kontrakt, riskerar ständigt att åka ut eftersom inget giltigt avtal finns. Att hyra svart kan föra med sig en hel del otrevligheter, som att ständigt behöva vara på sin vakt för att inte grannarna ska fatta misstankar om att lägenheten hyrs ut olagligt. Får hyresvärden reda på att någon annan än kontraktsinnehavaren bor där, så åker den tillfällige hyresgästen utan kontrakt ut, och förstahandshyresgästen riskerar att bli av med lägenheten. Det finns inga fördelar med att bo svart, förutom att det är bättre än ingenting alls.

Inneboende
En person som är inneboende kan bo på väldigt många olika sätt. Den ursprungliga betydelsen är att du hyr ett rum, eller en del av någon annans bostad. Det kan vara studenter som hyr ett rum av en privatperson under studietiden. Begreppet har kommit att innefatta lite mer än så.
Det finns gott om exempel på hur människor bor inneboende idag. Det handlar ofta om påtvingade situationer där människor är inneboende på kökssoffor, i vardagsrum, på golv och madrasser. Det är inte ovanligt att man flyttar runt som inneboende hos vänner och bekanta under längre perioder.

Korttidskontrakt (rivningskontrakt)
Korttidskontrakt är ett tidsbegränsat kontrakt på en lägenhet. Det vanligaste är att en hyresvärd hyr ut på korttidskontrakt när en lägenhet ska renoveras och renoveringsstarten drar ut på tiden. Det finns gott om exempel på fastigheter där flera lägenheter står tomma i väntan på att de ska påbörja renoveringarna. Ibland kan det dröja flera år innan det är dags.
Fler värdar borde använda sig av korttidskontrakt. Det vinner alla på. Eftersom korttidskontrakten oftast innehåller ett tillägg om att hyresgästen avsäger sig besittiningsrätten ("Besittningsrätt" se ordlista), så riskerar inte värden att hyresgästen kräver att få bo kvar efter att kontraktstiden löpt ut. Det gör att värden kan ta in hyra, istället för att förlora intäkter medan lägenheterna står tomma.
Bostadslösa vinner på att få ett kontrakt på en egen lägenhet under tiden de letar bostad. Som bostadslös är det guld värt att få andas ut under de månader, ibland år, som korttidskontraktet gäller.

Mambo
Mambo är det nya ordet för att bo kvar hemma hos båda sina föräldrar eller en av dem. Fördelen är att du kan passa på att spara pengar. De flesta betalar en ganska låg hyra för att bo kvar hemma. Nackdelarna är många. Att inte ha ett eget hem fastän man är vuxen är ett problem. Det blir svårt att vara självständig, ha ett normalt privat- och socialt liv. Känslan av att aldrig få bli vuxen är tillräckligt för att man kan må dåligt och tycka att situationen är outhärdlig.

Studentbostäder
Studentbostäder finns i de flesta städer som har ett universitet eller en högskola. Det brukar finnas egna köer för dessa bostäder och man kan oftast ställa sig i kö när man fyller 18 år. Ett krav är dock att man ska vara antagen till en utbildning för att få bo där, och man ska ta minst 10 poäng per termin för att få behlla sitt kontrakt. Studentbostäder är inte bara korriorer utan det finns lägenheter av olika slag. Gå in på "Söka bostad" och leta även studentbostäder där.

Ungdomsbostäder
Ungdomsbostäder har en del kommuner, som oftast riktar sig till unga under 25 eller 30 år. Man måste alltså flytta ut när man blir för gammal. Ungdomsbostäder är ofta ganska små och billigare än vanliga hyresbostäder och kan fungera som en bra inkörsport för unga på bostadsmarknaden. Kolla på din kommuns hemsida om det finns ungdomsbostäder där du vill bo.

 
Loading...