MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Vett & Etikett arrow Att skåla
Att skåla

Första skålen som utbringas på en middag är alltid välkomstskålen och den görs av värden eller värdinnan. Före den första skålen är det inte tillåtet att dricka av dryckerna.

Vid välkomstskålen ska gästerna vända sig först mot värdparet, därefter mot sina bordgrannar och sedan mot sin bordsherre/bordsdam. Efter att man har druckit vänder man sig åter mot värden för att till sist vända sig mot sin bordpartner varefter glasen ställs ner. Se till att få ögonkontakt med de du skålar med.

Efter den första skålen är det fritt fram för gästerna att själva skåla. Den första skålen efter välkomstskålen ska bordkavaljeren skåla med sin bordsdam (som sitter till höger). Den andra skålen ska göras med den dam som sitter till vänster. Därefter kan skålande ske mer fritt. Gifta män ska minst en gång under middagen skåla med sin fru om inte bordsplaceringen gör det opraktiskt.

Att i skålen slå ihop glasen så att de klingar är i dagsläget väldigt vanligt, men skall helst undvikas. En enkel nick med glaset i hand är fullt tillräckligt.

Nobba inte en skål. Om du inte vill dricka, för glaset till munnen och blöt läpparna en aning.

 
Loading...