MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Alla Hjärtans Dag arrow Romantisk middag

Romantiskt middagstips

Räkceviche med mango  2 portioner
1 mango (eller 1/2 paket frusen)
1/2 papaya 2 schalottenlökar
3 tomater (mogna!)
1-2 röda chilifrukter
2 lime 1 dl mangojuice (eller annan tropisk juice)
2 msk het ketchup eller chilisås
några stänk chipotle-tabasco
1 kruka koriander
salt
250 g skalade stora räkor (ej råa)
1 påse blandad jungfrusallad eller liknande
Image

Skala och kärna ur mangon och papayan. Skär fruktköttet i lika stora tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Kärna ur och tärna tomaterna smått. Finhacka chilin (med eller utan kärnor, beroende på vilken styrka din kära pallar). Blanda allt i en skål. Tillsätt pressad lime, mangojuice, het ketchup eller chilisås och chipotle-tabasco. Hacka koriandern och rör i. Smaka av med salt. Häll ner räkorna, blanda väl och låt stå och dra i en halvtimme. Servera på en bädd av gröna blad. Går även att laga på rå fisk som lax eller tonfisk. Kolla i förväg så att din älskade gillar koriander, ersätt annars med färsk mynta (koriandern alltså, inte kärleken).



Image
Kyckling med mozzarella 2portioner
2 kycklingfiléer
50 g bladspenat
1 mozzarellaost
1/2 ask cocktailtomater
1 paprika/chili
creme fraiche
salt och peppar
pasta, gärna tagilatelle

Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingfileérna i halvor och bryn i en stekpanna. Skär mozzarellan i bitar. Lägg de brynta filéerna i en ungnssäger form. Lägg mozzarellan ovanpå. Salta och peppara. Häll över creme fraichen, om du vill ha mer sås häll även på lite matlagningsgrädde. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Koka under tiden pastan enligt anvisnignar på paketet. Dela körsbärstomaterna i halvor. Fördela bladspenat och körsbärstomater på kycklingen när den kommer ut ur ugnen.



Skaldjurspasta  2 portioner
pasta, förslagsvis tagliatelle
250 gram skaldjur. Välj något av följande eller blanda: scampis, räkor, bläckfisk, Crabsticks, kräftstjärtar och/eller musslor
1 finhackade schalottenlökar
1 klyftor pressad vitlök
25 g smör
1 msk mjöl
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
1,5 dl grädde
Image

Koka pastan enligt anvisnig på paketet och under tiden gör man vitvinssåsen. Fräs löken i smöret cirka 5 minuter. När löken är mjuk rör man ut mjöl, späder med vitt vin, fiskbuljong (eller vatten samt en tärning) och tillsätter grädden. Koka ner i 10 minuter och rör då och då. Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda pasta, skaldjur och sås i pastakastrullen och lägg upp i en stor skål. Servera med bondbröd samt sallad med ruccola, isbergssallad, riven parmesan, rostade pinjenötter, olivolja, salt och peppar.




Image
Kladdkaka   4 - 6 portioner
2 ägg
2,5 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smält smör
3 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 dl mjöl
Rör ihop ägg och socker i en skål. Blanda ner resten av ingredienserna. Grädda i ugen i 175 grader i cirka 40 minuter. Servera med vispad grädde.





Glace a four    2 portioner
100 g frysta hallon
2 st ägg
1 msk mandelspån
0,5 dl strösocker
250 g vaniljglass
Image

Sätt ugnen på grill, högsta värme. Halvtina hallonen. Ta ut 4 hjärtan ur tårtbottnarna med hjälp av pepparkaksmått, 10 cm mellan spetsarna. Lägg hjärtana på en plåt med bakplåtspapper. Vispa vitorna till hårt skum i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills marängsmeten är fast och toppig, ca 1 min. Lägg hallonen på hjärtana. Skär glassen i 4 delar. Skär sedan varje del i 3 jämntjocka skivor och lägg dem genast på hallonen. Bred på marängsmeten runtom så att glass och hallon täcks väl, även sidorna. Forma hjärtana med hjälp av marängsmeten. Strö över mandelspån. Ställ in i övre delen av ugnen ca 1/2 min tills ytan börjar bli ljusbrun. Passa noga! Lägg upp direkt på assietter och servera genast.

Tips: Ett mindre pyssligt sätt är att göra en stor Glace au four istället för fyra hjärtformade portionsbitar. Skär till en tårtbotten så att den blir lika stor som glasspaketet. Lägg på hallonen. Lägg glassen hel ovanpå hallonen och täck noga med marängsmet. Strö över mandelspån. Grädda enligt ovan.

Image

 
Loading...