MammaVet.se    Tidsbilder.se
 
Hem arrow Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans Dag

Presenttips
Romantisk middag
Aktivitetstips
Alla Hjärtans dag firas alltid den 14:e februari och är en dag som går i kärlekens tecken.

Att uppvakta den man tycker om på Alla Hjärtans dag är en relativ ny sed i Sverige. Under 1960 talet försökte handlarna få oss attbörja skicka kort och köpa hjärtformat gelegodis men det blev ingen större succè. Utan det är inte förrän på 1990 talet som Alla Hjärtans dag har växt sig fast i vår kalender,  och numera skickar vi kort och köper presenter som aldrig förr.

Firandet av S:t Valentin är en katolsk sed som har funnits sedan 400-talet. Men ingen vet egentligen vem denne Valentin var utan det  finns istället några olika legender. en legend säger att Valentin var en präst som blev fängslad och  som där återgav synen åt sin fångvaktares dotter innan han blev avrättad.
Image

Det var under medeltiden som kopplingen till kärlek och romantik  och Valentin uppstod. Om någon blev ens Valentin  menade man att man skulle förlova sig.

Image
Korten som skickas på Alla Hjärtans dag är en gammal sed. Den äldsta Valentinhälsningen är från 1400 talet. Men det är sedan 1800-talet som de färdigtryckta kort som vi använder idag började säljas och då framför allt i England och USA.

En annan teori om varför den 14:e februari går i kärlekens tecken är att det är i mitten februari som turturduvorna inleder sin parningstid.

Mamma uppskattar Alla Hjärtans dag och tycker det är ett trevlig inslag i vardagen att uppvakta någon man tycker om. Men kom ihåg att presenter är individuella och det är tanken bakom som det är det viktigaste och inte prislappen! En god hemlagad middag i kärlekens tecken och en kram är något som alla uppskattar.

Image


 
Loading...